Hoe verder?

Sinds twee weken zijn we in Haaksbergen zonder burgemeester. Dat was volgens de gehele raad onvermijdelijk maar het is ongetwijfeld een erg moeilijk besluit geweest. Het is te hopen dat er snel een tijdelijke vervanger komt. We hebben als gemeente de nodige problemen op te lossen en dat vraagt om een strakke aansturing.

Het huidige college staat weliswaar dynamiek en daadkracht voor, maar heeft daar in de achterliggende maanden weinig van laten zien. Een paar voorbeelden:

  • De kwestie rond de vergunning van Langezaal blijft maar voortduren
  • De onnodige vertraging van de verkoop van de Wilder heeft € 150.000 extra gekost
  • De accountant heeft nog geen goedkeurende verklaring afgegeven op de jaarrekening over 2014
  • Diverse wijkraden lopen te hoop tegen de kaalslag in het groen
  • Het al in 2014 aangekondigde reorganisatieplan voor de ambtenaren is onvoldoende uitgewerkt
  • Onrust door onhandig opereren over de nieuwbouw van de school
  • De communicatie met de raad kan en moet beter; wij worden regelmatig door de pers verrast

Kortom, genoeg werk aan de winkel voor een resultaatgerichte burgemeester die stevig, ervaren en onomstreden dient te zijn. Het huidige vierhoofdige college kan wel een extra impuls gebruiken om er een tandje bij te zetten. Omdat we niet de indruk hebben dat Haaksbergen op dit moment een erg aantrekkelijke gemeente zal zijn voor een nieuwe vaste burgemeester pleiten wij als VVD voor een langere vervangingsperiode.

Het is ook zaak om in deze periode nog eens kritisch te bezien in hoeverre wij als gemeente in staat zijn onze eigen zelfstandigheid in fiancieel opzicht te kunnen behouden. Het eerstvolgende onderwerp van belang is de eerste bestuursrapportage over 2015 en de kadernota voor 2016. De cijfers over 2015 worden door het college positief ontvangen. De boodschap is “we doen het ruim € 100.000 beter dan begroot” maar het tekort over 2015 bedraagt nog steeds € 1,5 miljoen in plaats van € 1,6 miljoen. Gelet op de minimaal € 600.000 aan meevallers is de vraag gerechtvaardigd of het echt wel zo goed gaat. Wij denken daar als VVD fractie in ieder geval anders over.

De kadernota dient als aanzet voor de begroting voor 2016. Het meest in het oog lopend is de bezuiniging voor het Kulturhus. Deze is dermate fors dat de directeur van het Kulturhus aangeeft dat dit een regelrecht faillissement gaat betekenen. Voor de VVD-fractie is dit onacceptabel; iets minder geld is prima maar een bibliotheek en een theater maken een dorp als Haaksbergen mede tot een aantrekkelijke woonplaats. Daarnaast zijn er meerdere punten waarover wij in het debat op 17 juni een duidelijk standpunt gaan afgeven. Na de behandeling van de kadernota is het tijd voor vakantie. Als VVD-fractie wensen wij alle inwoners van Haaksbergen een goede vakantie toe.