Het beste marktplan voor Haaksbergen?

Woensdag 21 december 2016 heeft het college de raad voorgesteld het marktplan van Nordwick goed te keuren. Nordwick heeft de kans gehad zijn bieding te actualiseren maar anderen hebben die kans niet gehad. Blijkbaar vond de coalitie de procedure met haar termijnen belangrijker dan het doel. De VVD start een onafhankelijk onderzoek en laat het alternatieve plan mét supermarkt alsnog doorrekenen.

De eerste reactie van de VVD op het voorgestelde marktplan:

Allereerst wil ik beginnen te zeggen dat het mij en mijn fractiegenoot van de VVD deugd doet dat er zoveel mensen de moeite hebben genomen om hier aanwezig te zijn en op deze manier laten zien dat de inwoners van Haaksbergen geïnteresseerd zijn in wat er speelt in deze gemeente en hoe we als raad kijken naar de toekomst van de invulling van de markt in Haaksbergen. 
Als eerste bespreekstuk ligt voor ons een raadsvoorstel over het marktplan.
Hier is al zeer lang over gedebatteerd en gediscussieerd en het wordt tijd dat er in 2017 eindelijk iets gaat gebeuren om van het centrum iets moois te maken.
In 2011 heeft de raad, met een overgrote meerderheid, bepaald dat er behoefte was voor een variant met supermarkt. Dit wordt door verschillende deskundige onderzoekers en partijen aangegeven als zijnde de beste oplossing om het centrum van Haaksbergen weer nieuw leven in te blazen en ook dynamischer te maken. Belangrijk is dat dit nog steeds onderschreven wordt door verschillende externe partijen en deskundigen. Deze voorkeur, voor een variant met supermarkt, bestaat nog steeds, maar is door het huidige college bewust terzijde geschoven met als argument dat er maar 1 bieding zou voldoen aan de gestelde kaders. Dit is pertinent niet waar. Ook de partij waarmee het college de intentieovereenkomst heeft gesloten voldoet niet aan alle gestelde kaders.
Natuurlijk heeft de VVD er alle begrip voor dat er zorgvuldig moet worden gehandeld in zo’n belangrijk dossier als dit. Omdat er grote belangen op het spel staan, kan dat leiden tot vele maanden van onderhandelingen, teleurstellingen en frustraties. Dit neemt niet weg dat de deur altijd open moet blijven staan voor nieuwe ontwikkelingen. Deze zijn er en de wethouder had dit met beide handen moeten aangrijpen. Dit is niet gebeurd en tegen beter weten in. De verantwoordelijke wethouder weet dat de raad destijds de voorkeur heeft uitgesproken voor een variant met supermarkt. De wethouder had ervoor moeten zorgen dat de raad de gelegenheid zou krijgen om uit 2 varianten te kiezen. Waaróm er niet voor zorgen dat er een keuze voorligt?
Nu is er dit jaar een intentieverklaring getekend en de raad staat buiten spel. Het is ja of nee. Geen keuze, niets te vergelijken, met de rug tegen de muur.
Meneer de voorzitter, begrijp me goed; of het nu uiteindelijk een variant wordt met of zonder supermarkt, is voor de VVD-fractie ook nog geen uitgemaakte zaak, maar wij willen wel kunnen kiezen. Zeker over een belangrijke zaak als deze. We hebben het namelijk niet over een kleine aanpassing in het centrum van ons mooie Haaksbergen, maar over iets fundamenteels, iets wat voor de toekomst van Haaksbergen heel belangrijk is.
Er wordt door de wethouder geschermd met het gegeven dat het college gemachtigd is binnen de gestelde kaders keuzes te kunnen maken. Klopt, maar dat willen wij ook en ik kan het niet genoeg benadrukken……die hebben we nu niet.
Ook met betrekking tot de partij die voor ons nu het afval ophaalt heeft de raad de verantwoordelijke wethouder gedwongen om met meerdere voorstellen te komen. Dit was namelijk in eerste instantie niet het geval. Ok hier werden wij als raad geconfronteerd met 1 keuze. Niet juist, simpeler is het niet. Uiteindelijk kreeg de raad een keuzemogelijkheid, want dat vinden wij als raad belangrijk toch? En wij hebben een keuze kunnen maken en volgens de VVD een betere dan de raad in eerste instantie werd voorgelegd door de verantwoordelijke wethouder. Zo hoort het en niet anders.
Waarom vertel ik dit. De coalitiepartijen schermen nu met de zinsnede dat alles netjes volgens de procedure is verlopen. Mijn hemel…dit kan zo zijn, maar waarom nú niet van het college verlangen om met een keuze te komen? Net als met het ophalen van ons afval. Bij mij bekruipt het vermoeden – en dit is zo langzamerhand wel een heel sterk vermoeden geworden – dat er hier een wethouder zit die gewoon coûte que coûte zijn eigen plan en ideeën erdoor drukt, iedereen die hem probeert te dwarsbomen onder druk zet om dat vooral niet te doen en wee je gebeente als je dat wel doet.
De PvdA, dachten wij in eerste instantie, is de enige die nog wat tegengas durft te geven en ik geef toe, daar hadden wij het volste vertrouwen in. Ook zij zijn gezwicht onder de druk van de wethouder. Echt ongelooflijk wat zij hebben laten zien de laatste tijd. Met uitspraken als “bij ons geen handjes op elkaar als er geen keuze voorlicht”, m.a.w. ook de PvdA deed voor de bühne voorkomen alsof zij begaan waren met het beste voor Haaksbergen. Wat een slappe hap.
Waar zitten wij nu hiervoor als raadsleden? Wat is onze taak? Eén van de taken is het controleren van het college of zij hun werk wel goed doen. Doen ze dat op dit punt dan? NEE! Is het korte antwoord. 
Een andere belangrijke taak is het algemeen belang vooropstellen als het besluitvorming betreft dat de inwoners aangaat. Wat willen de inwoners nu eigenlijk met het centrum? Gezien de reacties en de opkomst tijdens de presentatie in De Kappen van afgelopen maandag lijkt het er verdacht veel op dat men kiest voor een variant met supermarkt. Kun je je nog afvragen of dit een reëel beeld is. Feit is wel dat we duidelijke nee-stemmers voor het plan Roerink niet of nauwelijks hebben gezien of gehoord. 
Beste aanwezigen en college, het is simpel. De VVD-fractie wil een weloverwogen besluit kunnen nemen met betrekking tot het marktplan en dat kan op dit moment gewoonweg niet.
Of je nu voor plan A of voor plan B bent, is nu niet aan de orde. Een keuze kunnen maken, dat is belangrijk.
Ik snap eigenlijk helemaal niet waarom we op deze manier over dit plan praten. Alle belangen afwegende, de impact die het heeft voor Haaksbergen. Je zou toch er gevoeglijk van uit moeten kunnen gaan dat we in alle gezamenlijkheid een weloverwogen besluit zouden moeten kunnen nemen. Maar nee is helaas het antwoord. 
Zelfs met de kennis van nu en een nieuwe bieding krijgen we het als gemeente niet voor elkaar om hier op een normale manier een besluit over te nemen.
Heel spijtig en een aanfluiting voor Haaksbergen als gemeenschap. Want dat we weer op een negatieve manier de krant gaan halen zit er dik in.
Ik schaam mij, samen met mijn fractiegenoot, als raadslid van deze raad dat het zo ver heeft moeten komen.