Eventjes geduld nog…

Wat de VVD vindt van lopende zaken. Een bijdrage aan Rond Haaksbergen.

Foto: Betty Morsinkhof

Het valt niet te ontkennen dat het in financieel opzicht langzaam aan beter gaat met de gemeente Haaksbergen. Om dat te bereiken heeft de bevolking al de nodige lastenverzwaringen voor de kiezen gehad. Zo steeg de onroerend zaak belasting in 2015 met maar liefst 10%, in 2016 met 5% en voor 2017 staat een verhoging van 4% gepland. De resultaten over de jaren 2015 en 2016 worden echter nog “met rood” geschreven en ook voor 2017 wordt uitgegaan van een klein positief resultaat van € 279.000. Pas in 2018, het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, wordt voor het eerst een mooi positief resultaat verwacht. Samenvattend: “Eventjes geduld nog..”


Op dit moment houdt het “gat in de markt” de gemoederen in Haaksbergen fors bezig. Vooral de middenstand rond de Markt en hun afvaardiging hebben fors kritiek op de gang van zaken. Er ligt een plan van een lokale ondernemer met daarin de voorkeursvariant met supermarkt, maar hij komt niet “aan de bak”. Wij hebben als VVD, samen met CDA en GGH, getracht de raad tot een afweging van twee alternatieven, te weten met en zonder supermarkt, te laten komen. Mede dankzij de wat halfslachtige opstelling van de PVDA is dat niet gelukt en gaat het ingezette proces door. De wethouder volhardt in zijn eigengereide koers naar een uitbreiding van 1000 m2 detailhandel met 24 appartementen aan de Markt. Het zou toch een publiekstrekker moeten worden en zoveel detailhandelsruimte erbij is bouwen voor leegstand. Waarom geen supermarkt met horeca om het centrum wat meer levendigheid te geven? Het college verwacht in december met een raadsvoorstel te komen. De VVD fractie vreest dat het een keuze zal worden uit één variant, die Haaksbergen absoluut niet zal helpen om tot een centrum met meer levendigheid te komen. Kortom: “Eventjes geduld nog…”


De bestuursmonitor die in de eerste helft van dit jaar is uitgebracht geeft aan dat Haaksbergen duidelijke keuzes moet maken voor de toekomst. Wat willen we met deze gemeente en hoe kunnen we dat bestuurlijk invullen? In de maanden oktober en november wordt door een gespecialiseerd bureau, samen met zoveel mogelijk inwoners, vastgesteld welke kant de bevolking het liefst opgaat. In december zal de raad zich daarover buigen. Als we weten wat we willen kan worden vastgesteld of we dat als zelfstandige gemeente kunnen realiseren of dat we op de een of andere manier samenwerking met andere omliggende gemeentes moeten zoeken. De VVD fractie is al enige tijd kritisch over de mogelijkheden van Haaksbergen om als zelfstandige gemeente voort te kunnen blijven bestaan. Dat neemt niet weg dat wij zonder oordeel vooraf en met de belangen van Haaksbergen en zijn inwoners voorop dit proces zullen ingaan. Conclusie: “Eventjes geduld nog…”.